ENG | BG

close
close
 

Визита на румънския посланик при кмета на Община Видин   Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. На срещата присъства и Йоана Кристеа – съветник на румънския посланик.

   Посещението е във връзка с   обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ. 

   Негово Превъзходителство Йон Гъля прояви сериозен интерес към развитието на община Видин. Кметът Ценков запозна румънския дипломат с основните приоритети за нейното развитие - финансово стабилизиране, подобряване на жизнената среда, привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места, развитие на туризма на база културно-историческите дадености и богатата културна програма на Общината. На срещата кметът подчерта, че 2018 година ще бъде годината на наистина видимите резултати,  реализиране на големите проекти, свързани с реконструкцията на централната градска част, обновяване и модернизиране на училища, паметници на културата, саниране на жилищни и административни сгради, обекти от техническата инфраструктура и дейности по програмата за местни инициативи.

   По време на разговорите бяха обсъдени и темите за българското европредседателство, присъединяването на България и Румъния в Еврозоната и Шенегнското пространство и ползите за двете държави като страни - членки на Европейския съюз. Н.Пр. Йон Гъля посочи, че тяхната страна ще ползва опита на България в предстоящото за Румъния европредседателство през 2019 година.

   В края на срещата и двамата изразиха удовлетворението си от постигнатото в областта на двустранните отношения.
Публикувана на: 12.01.2018

 
X